Година пам’яті «Часи пройшли, роки минули, та ми героїв не забули»


9 листопада в бібліотеці пройшла Година пам’яті «Часи пройшли, роки минули, та ми героїв не забули», присвячена Дню визволення України та міста Києва від фашистських загарбників.


Двічі наша країна потерпала від страшних воєнних дій: вперше –під час наступу фашистів, в друге – під час визволення. 35 місяців безперервних щоденних боїв, 3 млн. жертв тільки під час визволення України, 11 наступальних і одна оборонна операція...А 6 листопада наше рідне місто Київ відзначало 73-тю річницю визволення від фашистів, яке увійшло в історію під назвою Київська наступальна операція. Окупація міста тривала 778 днів, за війну Київ втратив десятки будівель, був підірваний Хрещатик, на повітря злетіли всі мости і Успенський собор в Лаврі. 6 листопада 1943 року солдати Червоної армії увійшли до столиці України, форсувавши з боями Дніпро. Столицю України було визволено військами 1-го Українського фронту під командуванням Миколи Ватутіна та Першою Чехословацькою бригадою з закарпатськими українцями.





73 роки – це великий проміжок часу, майже все життя людини. Тому такою цінною для нас і наших читачів, учнів 5-6 класів школи № 82 була можливість зустрітися з людиною, жінкою-бійцем, зв’язківкою, що приймала безпосередню участь в боях за визволення рідних міст від німецьких окупантів Бойчук Марією Іванівною. Розповідь Марії Іванівни, її спогади вразили і дорослих, і дітей. Тяжкі бої, поранення, військові передислокації, встановлення зв’язку з бойовими частинами, водні переправи – про все це діти чули вперше. Яскравість розповіді створила в уяві учнів картини напружених, жорстоких боїв за те, щоб ми жили під мирним небом. А фронтова пісня, яку заспівала Марія Іванівна викликала емоційний вибух, діти і дорослі аплодували зі сльозами на очах. Безліч запитань дітей до мужньої жінки – свідоцтво небайдужості підростаючого покоління до героїчної історії українського народу.


Минатимуть роки, змінюватимуться люди, покоління і настане той час, коли зовсім не залишиться живих свідків того страшного лихоліття, але пам’ять про них житиме вічно!


Коментарі