«Чарівні птахи з солоного тіста»
у виконанні студійців «Кольорового птаха».





Здавна відомі пластичні властивості солоного тіста. Наші прабабусі ліпили з нього фігурки різних птахів і тварин, так званих «жайворонків», з якими зустрічали весну, бублики, пряникові «козулі», якими обдаровували своїх друзів та родичів до свят, до дня народження в знак любові і поваги. Вироби з тіста використовувалися як дитячі іграшки.
Але перш ніж перетворитися в дитячі іграшки, фігурки з тіста мали обрядове значення. Здавна відомі обряди, пов'язані з зерном і хлібом, традиційні для слов’янських народів. У відповідності з цими обрядами навесні, перед прильотом птахів, випікалися фігурні вироби з тіста, які найчастіше мають вигляд стилізованої птиці. Фігурки називали «жайворонками».
Останні заняття у маленьких студійців з «Кольорового птаха» були присвячені саме цьому виду творчості – ліпленню з солоного тіста. А їх витвори – чарівні жар-птиці, ніжні рожеві фламінго і яскраві Великодні курочки вийшли неповторними та оригінальними.

Тепер ці чудові фігурки, зроблені власноруч, можна дарували разом з побажаннями здоров'я, благополуччя, багатства і удачі, а також використовувати як оберіг. 

Коментарі